Interviu coregraf Viviana German: Un copil care face ce îi place este unul fericit!

„Călătoria” în realitatea văzută cu ochi de copil
22/06/2015
Să-i învățăm pe copii IERTAREA
22/06/2015

Viviana German, coregraf al cursurilor de balet la Centrul MiniMe al Fundatiei Comaneci ne povesteste despre placerea de a lucra alaturi de copii.

Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru balet?
Pasiunea mea s-a născut în urmă cu aproape 26 de ani , prima dată am văzut balet la televizor, pe la vârsta de patru-cinci ani, și din clipa aceea mi-am dorit să dansez. Exersam zilnic spagatul, mă învârteam, săream și părinţii – care, de fapt, nu aveau cunoştinţe despre balet – s-au hotărât să mă trimită la balet, aşa am retuntat la păpuşi pentru flexibili şi pointe. Copilăria mi-am petrecut-o mai mult în sala de balet decât afară, jucându-mă, nu am mers la schi, la patinaj, nu am mers cu bicicleta… Acum se întâmpla acelaşi lucru – am extrem de puţin timp pentru alte activităţi. Viața mea este în continuare în sala de balet/dans și timpul ce îmi rămâne îl împart cu familia.
Spectatorul vede numai partea frumoasă a baletului: graţia, zâmbetul, uşurinţă… Dar în spatele acestei lumi pline de farmec se ascunde multă muncă, stres, durere fizică, psihică, emoții.
De la ce vârstă este recomandat să fie practicat baletul?
Cu cât sunt mai mici când încep, cu atât vor beneficia mai repede de aspectele pozitive ale baletului. Clasele pentru copiii mici sunt intenţionat distractive şi se concentrează pe muzicalitate precum şi însuşirea paşilor şi a exerciţiilor de bază. Pe măsură ce copilul creşte, orele devin din ce în ce mai solicitante şi creşte nivelul de dificultate al exerciţiilor.
Eu primesc copii de la 4 ani, vârsta la care pot construi împreună cu ei coregrafii.
Balerinele mele mă întreabă mereu când se vor urca pe pointe, exerciţiile la pointe nu ar trebui făcute mai devreme de 12 ani. Până la această vârstă, oasele ce compun laba piciorului sunt încă în creştere şi exerciţiile în pointe pot avea urmări periculoase.
Care sunt principalele beneficii pe care micuţii le obţin dacă participă la cursurile de balet organizate la centrul Mini Me?
Activitatea fizică îi învaţa pe copii ce înseamnă autocontrolul şi încrederea, ajutându-i pe micuţi să se transforme în adulţi independenţi, înţelegători şi stăpâni pe propriile forţe.
Baletul favorizează dezvoltarea coordonată a musculaturii fără să afecteze creşterea, aşa cum fac alte sporturi. Mai mult decât atât, dansul le va ajuta să se orienteze mai bine în spaţiu. Efectele benefice ale acestei activităţi se vor reflecta şi în aria psihomotricităţii, iar voinţa micuţelor va fi cu adevărat pusă la încercare.
Îi învăţ pe copii să se mişte cu eleganţa, să asculte muzică de balet, să aibă o ţinută dreaptă şi frumoasă, să-şi disciplineze paşii, să iubească muzica şi dansul , mai exact, să contribuie la educaţia artistică şi la conturarea unei personalităţi de excepţie.
Baletul este una din cele mai solicitante forme de dans. Îi învaţa pe copii să meargă cu graţie, să aibă o postură corectă, calităţi de care vor beneficia tot restul vieţii, chiar dacă vor opta să se îndrepte către alte activităţi sau meserii.
Ce i-ai sfătui pe părinţi cu privire la descoperirea talentului artistic al copiilor?
În ceea ce priveşte baletul părinţii trebuie să ştie că este greu atunci când nu există pasiune.
Pentru a identifica pasiunile sau talentele ascunse ale micuţului este important ca acesta să treacă printr-o varietate de experienţe şi să încerce cât mai multe lucruri. De aceea, trebuie să testezi cu el mai multe domenii.
Mi-ar plăcea că părinţii să-i ducă la cât mai multe activităţi balet, dans, ju-jitsu, sport etc, cu siguranţă copilul va alege ceea ce simte că i se potriveşte, ce-i place mai mult.
Este necesar să fie sprijinit orice decizie ar lua. Un copil care face ce îi place este unul fericit!
Ca specialist în educaţia copiilor,  ce anume crezi că ar trebui realizat în grădiniţe şi şcoli pentru a descoperi de timpuriu latura artistică a micuţilor?
Cu cât mai multe opţionale cu atât mai bine pentru copii, toate grădiniţele ar trebui să aibă opţionale de balet, dans, sport, aikido, teatru, înot, fotbal, şah, pian, pictura, suntem datori să le oferim posibilitatea de a participa la anumite activităţi pentru a-şi da seama dacă interesul pentru o activitate este menţinut, cu ajutorul instructorilor specializaţi părinţii vor afla dorinţa copilului şi pot fi informaţi pentru începerea studiului unei discipline, consolidarea şi susţinerea în cadrul familiei.
Opţionalele nu ar trebui privite ca o obligaţie ci ca o necesitate.
Un  ultim mesaj pentru copiii cu care lucrezi.
Ca și în orice altă meserie, este nevoie de pasiune, dăruire, profesionalism maxim, încredere în sine și în ceea ce faci.
Eu îi iubesc mult, cu unii lucrez la Fundaţia Nadia Comăneci – Centrul MiniMe de aproape 3 ani, m-au urmat, i-am format şi sunt pregătiţi să urce oricând pe orice scenă.
Tot ceea ce-mi doresc este că aceştia să fie mereu la fel de încântaţi, dornici de noi coregrafii şi foarte dedicaţi.
Vor câştiga respect, încredere şi aplauze la nesfârşit.
Viviana German
Educatoare, psiholog & coregraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *