Vânătoarea de Comori Urbană

Educație pentru Viitorul Tău!
21/06/2015
Micul Bucureștean
21/06/2015
 Ed4Lead organizează Vânătoarea de Comori Urbană 
Educaţia urbană în şcolile de masă este una dintre soluţiile importante de cunoaştere, păstrare şi dezvoltare a patrimoniului cultural al Bucureştilor.
Propunem în cele ce urmează o modalitate concretă prin care copiii şi adolescenţii noştri pot să ia contact cu valorile Capitalei, să simtă plăcerea descoperirii unui alt oraş, dincolo de toate neajunsurile societăţii de consum contemporane, să păstreze peste timp această plăcere şi să o poată regăsi şi mai târziu, în perioada adultă de viitor cetăţean al oraşului. Este vorba de jocul de vânătoare de comori urbane, cu toate variantele lui dezvoltate până acum: Treasure Hunt, Scavanger Hunt sau Urban Quest, City Chase, Urban Challenge, Amazing Race.

Obiective specifice:
       1.Promovarea şi încurajarea activităţilor în echipă
       2. Cuprinderea elevilor într-o formă de educaţie extracuriculară
       3. Dezvoltarea unor parteneriate educaţionale cu instituţii de acelaşi profil şi cu principalii factori locali educativi
       4. Creşterea atractivităţii învăţării prin descoperire
       5. Promovarea valorilor comunităţii locale
Jocurile de tipul vânători de comori, mai ales acelea care presupun formatul de echipă, care se desfăşoară într-un spaţiu public, sunt exerciţii amuzante de lucru cu ceilalţi, de conştientizare a mediului înconjurător. Prin intermediul lor copiii pot afla lucruri noi despre ei, despre prieteni şi coechipieri, îşi dezvoltă capacitatea de a vedea şi observa lucruri pe lângă care în mod normal treci indiferent în vieţile noastre aglomerate.
Deoarece există o varietate de provocări, iar echipa este formată din personalităţi diferite, vânătoarea de comori poate fi un excelent mod de construcţie a echipei. Lucrând împreună şi discutând fiecare indiciu se permite echipelor rezolvări mai eficiente. O parte a experienţei de învăţare este despre membrii echipei tale, o altă parte este despre povestea oraşului şi, în final,descoperim ca unele comori le gasim in jurul nostru, adevarata comoara insa se afla in fiecare din noi.
Vânătoarea de comori în Parcul Carol
Elevii vor fi împărţiţi în grupe de 3-4 şi primesc în plic o serie de sarcini care presupun atingerea unor obiective specifice parcului: Arenele Romane, Mausoleul, Monumentul Eroului Necunoscut, Observatorul Astronomic, Biserica Cuţitul de Argint, Muzeul Naţional Tehnic Dimitrie Leonida.
Elevii sunt stimulaţi să observe cu atenţie detalii legate de informaţiile de pe monumentul, tipul de construcţie, amplasament, panoramă, culori, efect, natură etc. În urma realizării sarcinilor, copiii primesc indicii care, în final, îi conduc către descoperirea comorii.
De pildă, elevii au de observat din câte arce e format mausoleul, dar și de discutat cu soldații aflați la paza Monumentului Eroului Necunoscut pentru a afla numele regimentului din care fac parte. Au de numărat copacii de pe insula de la Podul lui Gogu Constantinescu și de stabilit la ce interval orar bate ceasul de la Fântâna cu Zodiac.
Fiecare sarcină greșită este penalizată cu o întârziere de 10 minute de predare a indiciilor care conduceau la comoară. Câștigătorii, dar și participanții primesc diplome si premii speciale. De asemenea, profesorii însoțitori.
Proiectul vânătorii de comori din Parcul Carol a fost conceput pentru săptămâna 1-5 aprilie “Să ştii mai multe, să fii mai bun! „ din cadrul școlilor generale, însă se pot realiza evenimente şi pentru alte perioade ale anului, în funcţie de disponibilitatea şcolilor sau a copiilor.
Pentru al doilea an consecutiv elevii bucureșteni s-au putut bucura de o altfel de educație înainte de vacanța de primăvară. Orașul a fost plin de copii și profesori, iar instituții, organizații, centre culturale și artistice s-au întrecut să pună la dispoziția micilor sau mai marilor elevi programe interesante.
Ed4Lead a ales să participe la evenimentul școlar din aprilie 2013 cu proiectul Vânătoare de comori în Parcul Carol, datorită succesului înregistrat anterior în rândul copiilor.
După câteva săptămâni de informare la nivelul școlilor din București și a Inspectoratelor Școlare, am înregistrat o participare mulțumitoare. Circa 250 de copii din școli precum: Școala Gimnazială Geo Bogza, Școala 92, Școala 307, Școala 78, Colegiul Național Matei Basarab și Grup Școlar Industrial Sfântul Pantelimon au descoperit comorile parcului, s-au distrat, au lucrat în echipă, au făcut fotografii. Dar surpriza a venit din partea unei școli din Galați care s-a programat pentru proiectul nostru cu un grup de 60 de copii, sosiți în excursie în București.
Feedback-ul acestei experiențe a fost motivant pentru organizatori, atât din partea elevilor, cât și a profesorilor: ei au declarat că s-au distrat, au învățat foarte multe, și-au cunoscut mai bine colegii sau chiar proprii copii, ceea ce ne-a stimulat pentru a realiza, în curând, o nouă vânătoare de comori, de data aceasta în Parcul Cișmigiu, pentru ediția 2014 a Săptămânii Altfel.
Pentru înscriere vă rugăm să ne contactaţi pe adresa:
Sofia Ungureanu
numărul de telefon: 0786921473.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *